22.6 Milyon TL’lik destek

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından Gaziantep'te başlatılacak 2 ayrı projeye toplamda 22.6 Milyon TL’lik hibe desteği sağlanacak.

Gündem Yayın: 27 Kasım 2024 - Çarşamba - Güncelleme: 27.11.2024 15:58:00
Editör -
Okuma Süresi: 6 dk.
Google News

Nizip ve Oğuzeli ilçesinde başlatılacak projelerin IPARD III kapsamında 22.6 Milyon TL’lik Destek Sözleşmesi Gaziantep Valiliği'nde imzalandı.

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından desteklenen projeler kapsamında Oğuzeli ilçesinde Altın Fıstık Gıda Maddeleri firması tarafından antepfıstığı, Nizip ilçesinde ise Karabacak Yağ, Gıda ve Tarım Ürünleri firması tarafından zeytinyağı tesisinde makine ve ekipman yenileme yatırımı gerçekleştirilecek.

Verilecek destekle ilgili sözleşmenin İmza Töreni Gaziantep Valisi Kemal Çeber, TKDK’dan Sorumlu Vali Yardımcısı Bülent Uygur, Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu, Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan, TKDK Şanlıurfa Koordinatörü Mehmet Uçman, Kahramanmaraş Koordinatörü Harun Reşit Genç ve Gaziantep İrtibat Ofisi Sorumlusu Dr. Fırat Karaköy, Nizip Karabacak Yağ Firması Sahibi Bekir Karabacak ve Oğuzeli Altın Fıstık Gıda Maddeleri Firması Sahibi Özgür Atakan da katılım sağladı.

Vali Kemal Çeber konuşmasında, IPARD III Programı’nın Gaziantep’te destekleme çalışmalarına başlamasını vurgulayarak sözleşmenin aslında uzun bir yolda çıkılan ilk önemli mola ve toprağa atılan tohumların ilk meyvelerinin alındığı imzalar olduğunu dile getirdi.

Vali Çeber, sözlerine şöyle devam etti: “Bizim Gaziantep’te bir amacımız var; daha önce kullanmadığımız kaynaklara ulaşmak. Bunlardan birisi de çok önemli olan TKDK kurumu. TKDK Türkiye’nin 42 ilinde önemli destekler veriyor. TKDK ilimizde bir irtibat ofisi açtı ve Vali Yardımcımız Bülent Uygur’un koordinasyonunda vatandaşlarımıza ve ilgililere duyurma anlamında çabalar başladı. Bundan sonra da bu gayretlerle İlimizde çalışmalar, kredi ve hibe sözleşmeleri devam edecek. Gaziantep açık söylemek gerekirse IPART I ve IPART II çağrı dönemlerini kaçırdı. Ancak IPART III ve attığımız bu imzalarla beraber bugün attığımız imzalarla beraber ilimizde daha önce kullanılmayan kurum ve kaynakları benzerlerini yaptığımız gibi kullanmaya başlıyoruz. İnşallah bugün ilimizde yaklaşık 23 Milyonluk yatırımın 10 küsür milyonunu hibe olarak ilimize kazandırmış oluyoruz ve bunları Oğuzeli ve Nizip ilçelerimizde yapıyoruz. Çünkü zeytinyağı da fıstık da bizim için önemli. Zeytinyağı dünyaya bu topraklardan Yukarı Mezopotamya Nizip Bölgesi’nden yayıldı. Bizim bunu geliştirmemiz ve sahip çıkmamız lazım. Antep Fıstığı da artık bir dünya markası. Onunla ilgili de daha iyi nasıl tanıtırız gayretlerimiz devam edecek. İşte bu noktada en çok kullanabileceğimiz kurumlardan, sağlayabileceğimiz en önemli kaynaklardan birisi TKDK Kurumu. Ben iki işletmemizi de canı gönülden tebrik ediyorum. Projelerini sundular ve hibeleri almaya hak kazandılar. Ama bunun da diğer bütün firmalara örnek olmasını ümit ettiğimi söylüyorum. Kurumlarımız gayret ediyor ve bundan sonrası firmalarımızın ilgisine kalıyor. İlgili tüm kurumlarımıza ve projelerini sunan firmalarımıza teşekkür ediyor ve hayırlı olmasını diliyorum.”

Vali Yardımcısı Bülent Uygur, 2007 yılından beri TKDK’nın Avrupa Birliği ve Uluslararası kurumlardan sağlanan kaynağı Türkiye’de tarım ve kırsal kalkınmanın desteklenmesine aktardığını dile getirdi.  IPARD III kapsamına Gaziantep'inde alınarak irtibat ofisinin kurulmasıyla birlikte Vali başkanlığında yapılan toplantıda duyuruların yapıldığını ve İlimizde ilk çağrı döneminde toplam bedeli 300 Milyonu aşan bir hibe başvurusu olduğunu ifade etti. Gaziantep’in bu proje desteklerinde yeni olduğunu vurgulayan Uygur, TKDK ekibinin çalışmalarıyla proje alan firma sayısını giderek artıracaklarını, Tarım, hayvancılık ve tıbbi bitki yetiştiriciliği ile ilgili ekibin sürekli sahada olduğunu söyledi.

Nizip Kaymakamı Osman Uğurlu da IPARD III desteklerinden birinin Nizip zeytini ile ilgili olmasından mutluluk duyduklarını ifade etti. Nizip olarak zeytin festivalini yapmak ile ilgili çalıştıklarını, Nizip zeytinyağının daha endüstriyel anlamada piyasaya sunulması ve ihracat anlamında ilçemize daha fazla katkı sağlamasını hedeflediklerini, bu projenin de bu amaca hizmet edeceğini düşündüklerini söyledi ve emeği geçenlere teşekkür etti.  

TKDK tarafından Gaziantep’te ilk olan bu desteğin Nizip olarak kendilerini de heyecanlandırdığını dile getiren Nizip Belediye Başkanı Ali Doğan, Devletin sürekli yanlarında olduğunu ve girişimcilere ciddi teşvik verdiğini söylemekten gurur duyduğunu ifade etti. TKDK’nın ve IPARD’ın ana şubesinin Gaziantep’te olması dileklerini vurguladı.

TKDK Şanlıurfa Koordinatörü Mehmet Uçman ve TKDK Kahramanmaraş Koordinatörü  Harun Reşit Genç de IPARD çağrı desteklerinden Gaziantep’in faydalanması adına gerekli çalışmalarının devam edeceğini dile getirdiler. Nizip Karabacak Yağ Firması Sahibi Bekir Karabacak ve Oğuzeli Altın Fıstık Gıda Maddeleri Firması Sahibi Özgür Atakan da hibe projeleri ile ilgili memnuniyetlerini dile getirerek ilgili tüm kurumlara teşekkür etti. Konuşmaların ardından sözleşmeler imzalandı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.