Bakan Memişoğlu Gaziantep’te
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 15. Kongresi "Transplantasyon'24" toplantısında yaptığı konuşmada, hekimliğin önemli bir meslek ol
Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) ev sahipliğinde gerçekleştirilen Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği 15. Kongresi "Transplantasyon'24" toplantısında yaptığı konuşmada, hekimliğin önemli bir meslek olduğunu ve ülkemizin organ nakli konusunda büyük ilerleme kaydettiğini vurguladı.
Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, konuşmasında Türkiye’de gerçekleştirilen organ nakillerine değinerek şunları söyledi: "Bugün geldiğimiz noktada Türkiye'de 76 böbrek, 52 karaciğer, 15 kalp ve 2 akciğer nakil merkezi bulunmakta. Yılda 5 binin üzerinde nakil gerçekleştiriliyor; bunlar arasında bin 700’ün üzerinde karaciğer nakli de yer alıyor. Türkiye, dünyada çoğu yerde yapılamayan çapraz nakillerle önemli bir nakil merkezi haline gelmiştir. Bu başarı büyük bir özveri, çaba ve çalışkanlıkla elde edildi. Hepinize minnettarım."
Bakan Memişoğlu, Türkiye'de kadavra bağışının yetersiz olduğunu belirterek, "Özverisi yüksek bir toplum olarak daha çok başkası için çalışan ve milletine her türlü fedakarlığı yapan Türk toplumunun, kadavratik organ bağışı konusunda vericinin az olmasının sebebi bu konuyu yeterince iyi anlatamamamızdır. 'Yaşamak güzel, yaşatmak daha güzel' diyen bir toplumun organını bağışlamama şansı yoktur." dedi.
Gaziantep Valisi Kemal Çeber, kentteki sağlık hizmetlerinin mevcut durumunun oldukça iyi olduğunu vurgulayarak, bu hizmetlerin daha da ileriye taşınacağını ifade etti. Vali Çeber, sağlık alanındaki gelişmelerin sürdürüleceğini ve vatandaşların en iyi hizmeti alması için gereken adımların atılacağını belirtti.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise hekimlerin, insanların en zor zamanlarında yanlarında olan önemli bir destek unsuru olduğunu dile getirdi. Şahin, sağlık profesyonellerinin hastaların yaşadığı zorluklarda onlara moral ve destek sunduğunu, bu nedenle toplumun sağlık çalışanlarına her zaman minnettar olması gerektiğini vurguladı.
GAÜN Öğretim Üyesi ve Yerel Organizasyon Komitesi Başkanı Prof. Dr. A. Sacid Çoban kongrenin organ nakli alanında hem Türkiye’de hem de dünyada stratejiler geliştirmek için önemli bir platform oluşturacağını belirtti. Prof. Dr. Çoban, “Bu kongre ile Türkiye’de ve dünyada organ nakli konusunda yenilikçi stratejiler belirlemeyi amaçlıyoruz. Ayrıca, organ bağışını artırmak için multidisipliner yaklaşımlar geliştirmeyi hedefliyoruz.” diye konuştu.
Bir yıl önce açılan GAÜN Kahraman Eruslu Böbrek Nakli Hastanesi’nde 18 Ekim 2024 tarihinde canlı bağlantı ile böbrek nakli ameliyatı gerçekleştireceklerinin müjdesini veren Prof. Dr. Çoban, “Bu süreçte emeği geçen herkese, özellikle Rektör hocama, hayırsever Kahraman Eruslu Bey’e ve ailesine içten teşekkürlerimi sunuyorum. Organ nakli alanında daha fazla hayat kurtaracak adımlar atma yolunda ilerliyoruz." dedi.
TONKKD Dernek Başkanı Prof. Dr. C. Uluğ Eldegez ise yaptığı konuşmada Türkiye’de organ nakli konusunda duayen olan hekimleri anarak, ülkemizin organ nakli konusunda geldiği noktayı aktardı.
Türkiye Organ Nakli Kuruluşları Koordinasyon Derneği (TONKKD) Başkanı Prof. Dr. C. Uluğ Eldegez ve GAÜN Böbrek Nakli Merkezi Müdürü Prof. Dr. A. Sacid Çoban, Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu'na plaket takdim etti.