BETON ZAMMI TEPKİSİ
Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği (GAİMDER), inşaat maliyetlerindeki artışa dikkat çekti ve özelikle son zamanlarda beton ve çimentoya yapılan zamların kabul edilemez olduğunu açıkladı.
GAİMDER Başkanı Bora Kanevetçi, inşaat sektörünün sağladığı istihdam dikkate alındığında ekonominin lokomotif sektörü olduğunun net şekilde görüleceğine işaret ederek, 250 alt sektörün de dikkate alındığında 100 binlerce kişinin bu sektörden geçimini sağladığına vurgu yaptı.
Maliyetlerin periyodik aralıklarla artarken, buna ilaveten son zamanlarda anormal denilebilecek artışların da görülmeye başlandığına işaret eden Gaziantep İnşaat Müteahhitleri Derneği Başkanı Bora Kanevetci görüşlerini şöyle aktardı; “Maliyet artışlarındaki yükselmeler sektördeki meslektaşları zor durumda bırakmıştır.. Beton başta olmak üzere cam, demir, seramik v.b. temel girdi maliyetlerindeki artışlardan sektörümüz ve meslektaşlarımız olumsuz şekilde etkilenmektedir. Müteahhitlerimiz hali hazırda işçi, usta ve taşeron bulmakta zorlanırken ve işçilik giderleri de buna bağlı olarak astronomik seviyelere ulaşmışken, bir de bunlara betona yapılan fahiş fiyat artışının eklenmesi sektörü tamamen olumsuz etkilemiştir.
Özel sektörde konut üreten meslektaşlarımız yükselen maliyetler ve tedarikteki güçlükler nedeniyle, hem imalatta zorluklar yaşamakta hem de maliyet kaynaklı yükselen fiyatlardan dolayı satış ve pazarlamada sıkıntı çekmektedir.
Malzemede fiyatlarındaki artışların konut fiyatlarına yansımasıyla beraber vatandaşımızın konut sahibi olma imkanı azalmış, kiralar Gazikent’te 10 bin, Onkoloji bölgesinde 15 bin seviyelerine dayanmıştır. Vatandaşın konuta erişimi gün geçtikçe zorlaşmaktadır.
Kamuya iş yapan meslektaşlarımız yükselen girdi maliyetleri nedeniyle sıkıntı yaşamaktadır. Kamuya iş yapan müteahhitlerimiz için fiyat farkı kararnamesiyle fiyat farkı endekslerinin düzenlenmesi ve tasfiye hakkı verilmesi en büyük beklentimizdir.
İnşaat sektörünün bileşenleri sadece müteahhitlerden ibaret değildir. Bu sektörden para kazanan üreticisi, taşeronu, malzemecisi elini taşın altına hep beraber koymalıdır. Yapılan son zamlar üreticiler tarafından tekrar gözden geçirilmelidir. Sektör olarak beklentimiz inşaatta girdi maliyetlerini azaltacak tedbirlerin alınmasıdır. Özellikle deprem felaketini yaşayan illerimiz de konut ihtiyacını giderecek sektörün dinamiklerini destekleyecek teşvikler verilmesi ve inşaat maliyetlerinin yükselmesinin önüne geçilmesidir.
Talep ettiğimiz hususlar dikkate alınarak müteahhitlik sektörünün içinde bulunduğu sıkıntılı durumdan kurtulması, konuta erişimin önünü açacak, piyasalarda oluşabilecek astronomik fiyatların oluşmasına da engel olacaktır. Bu sebeple; başta betona yapılan son zamlar olmak üzere acilen inşaat kalemlerini etkileyen fiyat artışlarını önleyecek adımların atılmasını beklediğimizi ifade etmek isteriz”