HAYVAN PAZARLARINDA UMUT DEĞİL, BORÇ SATILIYOR!
Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Gaziantep’te hayvan pazarlarında kurbanlık satışları başladı. Ancak pazarda ne üreticinin yüzü gülüyor, ne de alıcının cebi yetiyor.

Kurban Bayramı’na sayılı günler kala Gaziantep’te hayvan pazarlarında kurbanlık satışları başladı. Ancak pazarda ne üreticinin yüzü gülüyor, ne de alıcının cebi yetiyor. CHP Gaziantep Milletvekili Melih Meriç, hayvan pazarlarını ziyaret ederek üreticilerin ve vatandaşların yaşadığı ekonomik sıkıntıları yerinde inceledi.
“ZARAR ETMEMEK BİLE BAŞARI SAYILIYOR”
Bir üretici, Meriç’e şunları söyledi: “Geçen seneye göre maliyetler %100'e yakın arttı. Ama alım gücü düşünce fiyatlara %30-40’tan fazla zam yapamadık. Şu an satabilirsem kâr etmeyeceğim, sadece batmamış olacağım. Çünkü zarar etmemek bile artık başarı sayılıyor.”
MERİÇ: “BU DÜZENDE SADECE HAYVAN DEĞİL, HALK DA KURBAN”
CHP’li Melih Meriç, yaşanan tabloya ilişkin: “Hayvancılığı plansız bırakan, üreticiyi kaderine terk eden bu iktidar yüzünden ne üretici ayakta durabiliyor, ne vatandaş sofraya et koyabiliyor. Saman fiyatı kadar vicdanı olmayan bir ekonomi anlayışıyla karşı karşıyayız. Bu düzende sadece hayvan kesilmiyor; halkın umudu, emeği ve geçimi de kesiliyor.”
DİYANET’İN AÇIKLADIĞI RAKAM RAF FİYATI DEĞİL, GÖZ BOYAMA
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın yurt içi kurban bedelini 13.500 TL olarak açıklamasını eleştiren Meriç, “Bugün bir büyükbaş hayvanın sadece nakliyesi 100 bin TL’ye yaklaşmışken bu rakamlar halkı kandırmaktan başka bir işe yaramıyor. Üretici belini doğrultamıyor, vatandaş fiyatlara ulaşamıyor. Bu rakamlar piyasadaki gerçekleri yansıtmıyor” dedi.
“BAYRAM DEĞİL, BORÇ HAFTASI”
Meriç, Kurban Bayramı’nın halk için artık borç bayramına dönüştüğünü belirtti:
“Çocuk okutmak için hayvan bakan yurttaş, bu yıl zarar etmeyi göze alarak pazara çıkıyor. Kurban ibadeti, adeta ekonomik bir sınava dönüştü. Hayvan pazarlarında umut yok, hesap var. İktidar seyrediyor, halk borçlanıyor.”