İklim Kanunu’na tepkiler sürüyor

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasalaşarak yürürlüğe giren İklim Kanunu’na yönelik tepkiler devam ediyor.

Gündem Yayın: 10 Temmuz 2025 - Perşembe - Güncelleme: 10.07.2025 15:13:00
Editör -
Okuma Süresi: 2 dk.
Google News

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) yasalaşarak yürürlüğe giren İklim Kanunu’na yönelik tepkiler devam ediyor. Anahtar Parti Gaziantep İl Başkanı Murat Üzümcü, yaptığı açıklamada kamuoyunun bilgilendirilmediğini, itirazlara ise yüzeysel yanıtlar verildiğini savundu.

Üzümcü, düzenlediği basın toplantısında “İklim Yasası göründüğünden çok daha fazla kontrol, yönlendirme ve ekonomik baskı içermektedir. ‘Yerli’ ve ‘Milli’ demek, onu gerçekten yerli ve milli yapmaz” ifadelerini kullandı. Yasanın ne halktan doğduğunu ne de halkın lehine olduğunu savunan Üzümcü, yetkililerden şeffaf bir bilgilendirme ve bağlayıcı yanıtlar talep ettiklerini söyledi.

9 MADDEDE ELEŞTİRİLER

Anahtar Parti’nin açıklamasında, İklim Kanunu’na ilişkin 9 başlıkta eleştiriler sıralandı. Bunlar arasında öne çıkanlar şöyle:

- Karbon Ayak İzi: Vatandaşın üretim ve ulaşım tercihlerine müdahale edilerek özgürlük alanlarının daraltılabileceği endişesi.

- Emisyon Ticaret Sistemi: Sanayiye uygulanacak gibi sunulsa da, maliyetin ürün ve hizmet fiyatlarına yansıyarak vatandaşın yükünü artıracağı uyarısı.

- Tarım ve Hayvancılık: Uyumlu ürünlere destek verilmesiyle çiftçinin iradesinin kısıtlanacağı, hayvancılığın ise metan gerekçesiyle hedef alınarak yapay etin teşvik edileceği eleştirisi.

- İfade Özgürlüğü: Resmî görüş dışındaki açıklamaların “yanıltıcı bilgi” sayılabileceği ve bunun ifade özgürlüğünü tehdit edebileceği belirtiliyor.

- Kırsal ve Enerji: Arazi bazlı sertifika sistemleriyle üreticinin tasarruf hakkının elinden alınacağı, fosil yakıt yatırımlarının engellenerek enerji bağımlılığının artırılacağı görüşü.

Üzümcü, “Biz çevreyi korumaktan yanayız. Ancak bu yasa iklimi değil pazarı, doğayı değil dışa bağımlılığı koruyor. Çiftçiye kota, sanayiciye yük, vatandaşa zam getiren bir yasaya ‘milli’ denemez” dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.