RUHSATLARINI YAKTILAR

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakan Özseven ve üyeler oda binası önünde yaptıkları eylemle ruhsatlarını yaktı.

Gündem Yayın: 08 Ağustos 2024 - Perşembe - Güncelleme: 08.08.2024 19:01:00
Editör -
Okuma Süresi: 4 dk.
Google News

Beklentileri ve problemleri göz ardı edilen Muhasebeci Ve Mali Müşavirler sorunlarını dinlemek ve tüm muhasebe meslek mensuplarının angaryalarına bir yenisi olarak eklenen enflasyon muhasebesinin yeniden gözden geçirilmesini istiyor.

Gaziantep Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Hakan Özseven, TÜRMOB’un geçtiğimiz günlerde düzenlenen mitingine sessiz kalan Maliye Bakanlığının sorunlara kulaklarını tıkamak yerine, çözüm üretmeleri gerektiğine dikkat çekerek, “Mali Müşavirlerin sırtındaki yük artık dayanılmaz boyutlara ulaşmıştır. Dayanamıyoruz. Sesimize kulağını tıkayan Maliye Bakanlığı’nın bizi duymasını istiyoruz. Bizi ruhsatlarımız yakacak duruma getirdiler. Ölçüsüz iş yükü ve adil olmayan ücret tarifesi, Mali Müşavirlerin yaşam dengesini bozdu. Meslektaşlarımızın insani yaşam hakkını ellerinden almaya kimsenin hakkı yok.  Camiamız sürekli, kronik hastalıklar, ani ölümler ve maalesef intihar haberleriyle sarsılmaya devam ediyor. Mali Müşavirlerin mesleki sorunlarının bir an evvel çözülmesi gerekiyor” dedi.

“DİJİTAL VERGİ SİSTEMİ YÜKÜ KALDIRAMIYOR”

Özseven, “20 sonra tekrar getirilen enflasyon düzeltmesi ile yüklerinin daha da ağırlaştığını söyleyen Özseven, Geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapmak üç ayda bir yıl sonu yoğunluğunda çalışmak anlamına geliyor, meslek mensuplarımız açısından çok ağır bir yük oluşturuyor. Üstelik işletmelere ciddi vergiler getiriyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın dijital vergi sisteminden de sistemin yükü kaldıramadığını, beyannameyi yükledikten sonra sistemde saatlerce askıda kaldığını, saatler sonra veya ertesi gün yükleme işleminin tamamlandığını kendileri de biliyor. Bu bize bir yük ve zaman kaybı.

ENFLASYON DÜZELTMESİ YILDA BİR KEZ YAPILMALI

Biz geçici vergi dönemlerinde enflasyon düzeltmesi yapılmamasını, sadece yıl sonunda bir defa yapılmasını istiyoruz. Enflasyon düzeltmesini yıllarca hiç yapmayıp, 20 yıl sonra yeniden başlayınca 3 ayda bir mali müşavirleri çok zor durumda bıraktı. Üstelik enflasyonda düşüş sürecine girmiş bulunuyoruz. Üç ayda bir enflasyon düzeltmesinde ısrar etmek niye?” ifadelerini kullandı.

PEKİ MUHASEBECİ VE MALİ MÜŞAVİRLER NE İSTİYOR?

Muhasebeci ve Mali Müşavirler üzerinde ki iş yükü azaltılmalı, İş insanlarının temsilcileri ile Muhasebeci ve Mali Müşavirleri her yıl bir araya getirecek toplantı, çalıştaylar düzenlenmelidir. Beyan ve bildirimler sadeleştirilmeli. Özlük hakları verilmeli. 3568 Sayılı yasa yeniden koşullara göre güncellenmeli. Yeşil Pasaport verilmeli. GİB alt yapı sistemleri iyileştirilmeli. TOBB, TESK, GİB ve TÜRMOB Mali ve SGK Mevzuat çalışmalarında daha aktif rol almalı. Defter beratları verilmesi gereken yıllık beyannameleri takip eden 3 ay içerisinde verilmeli. Mükellefler e-uygulamaların kullanılması konusunda kendi Odalarınca eğitime tabii tutulmalı. Beyan ve bildirim süreleri resmi tatil süreleri kadar her dönem otomatik uzatılmalı mevzuat buna göre güncellenmeli. Avantajlı kredi oranlarından yararlanmak (Kredi Kefalet Oranları). Meslek Stajyerleri özlük hakları iyileştirilmeli ve özel SGK teşviklerinden yararlandırılmalı. Uygulanabilir bir Mali Tatil için temmuz ayında verilmesi gereken beyan ve bildirimler Ağustos ayında verilmesi gereken beyan ve bildirimler ile birleştirilerek verilmeli. Enflasyon Muhasebesi Yıllık Bilançolara uygulanmalı. Üyeler KOSGEB Kredilerinden yararlanmalı. Meslek Ücret tarifesi 1 Ocak ve 1 Temmuz olarak Yılda 2 defa daha kapsamlı yayınlanmalı.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.