ŞEKER HASTALIĞININ NEDEN OLDUĞU HASARLARDAN KORUNUN

Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Uzm. Dr. Esra Ülker, diyabet hastalığı yani şeker hastalığı hakkında bilgiler verdi.

Sağlık Yayın: 19 Haziran 2023 - Pazartesi - Güncelleme: 19.06.2023 08:16:00
Editör -
Okuma Süresi: 3 dk.
Google News

Şeker hastalığı,  pankreasın yeterince insülin üretemediğinde veya vücut onu doğru kullanamadığında kan dolaşımında glikozun birikmesi ile birlikte kan şekerinin yükselmesiyle sonuçlanan, kronik bir hastalık olarak tanımlanır.

TIP LİTERATÜRÜNDE DİABETES MELLİTUS OLARAK ADLANDIRILAN ŞEKER HASTALIĞININ ALT TİPLERİ VARDIR.

Tip 1 diyabet durumu her yaşta görülebilir ancak genellikle çocukluk ve ergenlikte başlar. Bu dönemde görülen diyabet durumu da tipik olarak yüksek şeker belirtileri verir. Tip 2 diyabet ise çoğunlukla 40 yaşından sonra ortaya çıkar.

ŞEKER HASTALIĞI RİSK FAKTÖRLERİ NELERDİR?

Aile öyküsü: Ailenizden birinde Tip 1 veya 2 diyabet varsa, bu durumu geliştirme olasılığınız daha yüksektir.

Fazla kilolu olmak Tip 2 diyabet için önemli bir risk faktörüdür.

Yaş: Ortalama diyabet başlangıç yaşı 45'tir.

Hareketsiz bir yaşam tarzına öncülük etmek.

Yüksek tansiyon teşhisi

Yüksek kolesterol ve/veya yüksek trigliserit seviyeniz varsa, bu da Tip 2 diyabet riskini artırır.

Diyet: Basit şekerler açısından zengin bir diyet yiyorsanız, kendinizi diyabet için daha yüksek risk altına sokarsınız.

ŞEKER HASTALIĞININ BELİRTİLERİNİ DİKKATE ALIN

Tüm hücrelerin ve dokuların etkilendiği diyabet hastalığında, düzenli tıbbi bakım gerekmektedir. Şeker hastalığının belirtilerini; sık sık susama ve ağız kuruluğu, sık idrara çıkma ihtiyacı, kilo kaybı, el ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma, halsizlik, yorgunluk, ruh halinde değişiklikler, yaraların geç iyileşmesi şeklinde sıralayabiliriz.

DÜZENLİ DİYET, SPOR VE MEDİKAL TEDAVİ İLE ŞEKER HASTALIĞININ HASARLARINDAN KORUNUN

Özel Hatem Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Ülker şeker hastalığının birçok hastalığı da beraberinde getirdiğini vurgulayarak ‘Şeker hastalığının vücutta yarattığı hasarlardan korunmak için kan şekerini kontrol altında tutmak büyük önem taşıyor. Düzenli hekim kontrolü ve tedavi oldukça önemli. Hareketli yaşam tarzı yani egzersiz yapmak, spor yapmak ve doğru beslenme alışkanlığı kazanmak çok önemlidir ‘dedi.

#
Yorumlar (0)
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.