Eyüp Lojistik fuarın gözdesi oldu
Lojistik sektörünün inovasyon ve endüstriyel çözümlerle buluştuğu Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı, 17. kez İstanbul Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı.
Lojistik sektörünün inovasyon ve endüstriyel çözümlerle buluştuğu Uluslararası Logitrans Transport Lojistik Fuarı, 17. kez İstanbul Dr. Kadir Topbaş Gösteri ve Sanat Merkezi’nde kapılarını açtı. Fuarda Eyüp Lojistik modern ve yenilikçi ürün ve hizmetlerini tanıtıyor.
20-22 Kasım 2024 tarihleri arasında gerçekleşen fuar, Avrasya’nın en büyük lojistik etkinliklerinden biri olarak sektördeki önemli oyuncuları bir araya getirdi. 50’den fazla ülkeden katılımın gerçekleştiği fuar, yoğunluğu ve geniş kapsamıyla dikkat çekti.
Fuarın odak noktası, lojistik sektöründe devrim yaratacak yenilikçi teknolojiler ve endüstriyel çözümler. Uluslararası logitrans Transport Lojistik Fuarı, Transport Lojistik Münih, Çin, Amerika ve Hindistan gibi küresel ölçekteki diğer etkinliklerle aynı platformda yer alıyor.
Fuarda açıklamalarda bulunan Eyüp Lojistik Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık, Lojistik sektörünün ufkunun her geçen gün daha da büyüdüğünü söyledi.
“SIKINTILAR VAR”
Bartık, "Lojistik sektöründe insan kaynağı özellikle şoför sıkıntısı var. Genel olarak sektörün önemli bir vize sorunu da var. Gümrüklerde sıra konusunda sıkıntılar var. Bunlar yabancı ülkeler dolayısıyla yaşanan sıkıntılar" dedi.
“BÜYÜMEYE DEVAM EDECEĞİZ”
Bartık, "Eyüp Lojistik Gaziantep bölgesinde servis sağlayıcısıdır. Ağırlıklı olarak Avrupa ve transit taşımaları gerçekleştiriyoruz. Her yıl büyüyoruz. Bu yıl yüzde 15 civarında büyüme gerçekleştirdik. Hedefimiz 2025 yılında ise yüzde 25 büyüme. Şirket olarak vizyonumuz ve misyonumuz; Avrupa'nın en büyük lojistik şirketini bir Türk olarak yaratmak" ifadelerini kullandı.
Bartık son olarak, "Bizim 'Yük Taksi' olarak adlandırdığımız bir modelimiz var. Bununla tüm Avrupa'ya komple 3 günde Türkiye'nin her noktasından servis yazıyoruz. Ürünleri küçük araçla alıp kapıdan kapıya teslimat yapıyoruz. Bunun da maksimum süresi 72 saat ancak şu ana kadar ki genel ortalamamız 50-52 saat arasında. Dünyanın her yerinde üreticiler var, Avrupa da asıl tüketim alanı. En hızlı ulaşabildikleri ürünü tercih ediyorlar. O yüzden Türkiye bu konuda şanslı. Aslında ticari fayda sağlarken ülke ekonomisine de katkıda bulunuyoruz” dedi.